Voorbeelden 1 2 3 4 5 6

Vrouw, 55 jaar…..herinnering van twintig jaar geleden…
Mijn verjaardag wilde ik dat jaar nou eens niet thuis vieren. De twee oudsten waren al acht en negen jaar, maar Lisette was nog een peutertje. En mijn vriendinnen met kinderen in diezelfde leeftijd hadden al lang en breed gemerkt dat een feestje in een gewoon huis met een stel van die onderzoekende lawaaierige kleintjes een ramp zou zijn. Dus dan maar lekker met onze caravan weg, naar het bos in Driebergen op de camping. Lekker niet opletten op het meubilair, de vloer-bedekking, of op bij elkaar passend servies met daarna een gigantische afwas. Maar relaxed met weggooi borden en glazen op een paar kussens en dekens zitten eten op de grond en genieten van mijn verjaardag.

Campingleven
Ik had iedereen die middag op de camping uitgenodigd, een man of twintig, de kinderen meegerekend. Pa en Ma, mijn broers met hun vrouwen en kinderen. Vriendinnen met hun mannen en kinderen erbij. We zouden lekker gaan barbecuen, spelletjes doen en ’s avonds rond een kampvuurtje zitten. Zo’n beetje het leukste dat ik kon bedenken. Samen met Ingrid en haar twee dochters was ik de dag tevoren al naar de camping gegaan om een mooi plekje uit te zoeken, de mannen moesten die vrijdag nog werken maar zouden ’s avonds komen.

Het was al die weken lekker weer geweest, van eind mei tot half juni, dus zou het op 27 juni toch ook wel lekker zijn. Ik weigerde gewoon naar de lucht te kijken. Ik moest en zou een gezellige openlucht verjaardag hebben. Maar helaas….

 

Regen
We hadden gezamenlijk saté zitten rijgen, terwijl we tijdens het sherry drinken met elkaar gezellig aan het kletsen waren. De kinderen dolden met een bal. En precies toen alles  klaar stond brak een gigantisch onweer los. Het regende zo vreselijk dat de bellen op het gras stonden. De schaal vol pasgeregen saté, die naast de barbecue stond te wachten,  liep over van het water. De lekkere salades die ma mee had genomen stonden nog op de picknicktafel, maar gleden langzaam door het water, terwijl Margriet met doorgelopen mascara op haar wangen, wanhopig probeerde de wegglijdende schalen, de doornatte servetjes en het plastic servies tegen te houden.

Brandwond
Een weggeschoten bal trof één van  de twee grote barbecues die stonden te gloeien en te sissen. Een poging die barbecue te behoeden voor omvallen mislukte jammerlijk, doordat het gras zo glad was, waardoor een regen van gloeiende kolen over Mark’s blote been gleed. Een flinke brandwond was het gevolg. Onze kinderen gilden en schreeuwden, verrukt van de onverwachte situatie en probeerden met hun allen in de voortent van onze driepersoons caravan te gaan staan. Met hun natte zandvoeten vertrapten ze de slaapzakken en de luchtmatrassen, scheurden al wiebelend en springend de plastic zakken met reservekleding stuk. Uit mijn ooghoek zag ik dat het gezelschap zich probeerde te verspreiden. Met geen mogelijkheid konden zoveel mensen in die kleine caravan en de voortent was ook vol. Godzijdank werden een paar van de kleinste peuters door hun druipende moeders de auto’s ingedragen, blèrend en brullend. Het volkswagenbusje van Annemiek zat al volgeladen met een stuk of acht kinderen en onze twee buurvrouwen, ze gaf gas en reed weg terwijl de modder aan alle kanten onder de wielen vandaan spoot. Pa en ma bedankten ook voor de gezelligheid en namen tante Marie en oom Hans mee. Margriet gaf het gevecht met de tafel op en liet hem los, waardoor met twee kletsende klappen de saladeschalen hun inhoud over het doornatte gras verspreidden. Ze trok haar rok bij elkaar, stapte in haar auto en verdween, me een oprecht succes toewensend. We bleven over met vijf uit het veld geslagen volwassenen en met zes vrolijke kinderen, die het allemaal geweldig vonden.
 Uiteindelijk heb ik Mark’s been verzorgd, terwijl Ingrid de kinderen mee naar het fina